Hva er BØL?
Bergen Økologiske Landsby (BØL) er en frivillig organisasjon som ønsker å bygge den første økolandsbyen i bergensområdet. Vår visjon:
Vi i BØL bygger en økolandsby med plass til et mangfold av mennesker, boligformer, arbeidsplasser og aktiviteter hvor vi lever et enkelt liv med omsorg for hverandre og naturen, preget av fellesskap, deling og rettferdig fordeling
​
For å virkeliggjøre vår visjon om å bygge den første økolandsbyen i bergensområdet, vil vi ha deg med, så vi blir mange mennesker med ulike kunnskaper og erfaringer, og som kan arbeide sammen. Mens vi gradvis bygger opp vår felles kompetanse, forsøker vi å praktisere landsbylivet så langt det er mulig, med fellesmøter, sosialt samvær, praktisk arbeid og mye mer.
Som medlemmer kreves det ikke av deg og meg at vi forplikter oss til å bo i den fremtidige landsbyen, men at vi deltar aktivt og er grunnleggende samarbeidsvillige, ærlige og tålmodige og slutter oss til verdigrunnlaget (under utarbeidelse) og våre arbeidsprinsipper. Du må like å være sammen med andre og være villig til å utvikle dine kommunikasjonsferdigheter. Med aktiv menes at vi minimum deltar på to fellesmøter årlig, bidrar med ideer og innspill og ellers deltar på de premisser som gruppen selv legger.
Kursvirksomhet
For å øke vår kompetanse på ulike felt arrangerer vi kurs og seminarer. I 2006 og 2009 organiserte vi f.eks. 72 timers grunnkurs i permakultur for alle interesserte, og alle av våre mest aktive medlemmer er nå sertifikatholdere i permakultur. Vi har også jevnlig kurs om urter o.a. og har hatt studiesirkel om bred økologi.
Praktiske oppgaver
Vi driver dyrkning av ulike vekster; i to år har vi holdt til på Rongen i Voss kommune, men vil nå flytte denne aktiviteten til Bergen. Vi har tidligere år drevet salg av grønnsaker og eget bakverk på Bondens marked. Andre ønskede aktiviteter er f.eks. byggeteknikker, ovnsbygging, matpreservering: det som medlemmene til enhver tid ønsker å fokusere på
Kulturelt
Vi lager og inntar god mat i fellesskap så ofte vi kan, spesielt når vi feirer solverv og jevndøgn (med enkle markeringer). Vi arrangerer ekskursjoner hvor målet er både å skaffe ny kunnskap og å oppleve noe hyggelig sammen. Å være ute i naturen setter vi spesiellt stor pris på.
Samfunn
Allmøter - eller landsbytorget - holdes annenhver måned, hvor alle medlemmer kommer sammen for å ta felles beslutninger om viktige saker. Målet er å trene oss opp i landsbydemokrati, hvor selve møteteknikken må læres. Vi benytter konsensus som grunnleggende prinsipp. Vi forsøker også å treffes jevnlig feks. i form av kafebesøk, hvor vi legger vekt på en uformell, avslappet og inkluderende atmosfære. For øvrig er Det grønne loftet vårt midlertidige "hjem", hvor det meste av aktiviteten foregår.
Medlemsskap
velkommen som medlem
Vi i BØL ser frem til å ønske deg velkommen som medlem af Bergen Økologiske Landsby (BØL)!
Du blir medlem ved å 1) akseptere BØLs formål, §2 i vedtektene, presisert i visjonen, 2) ha deltatt på to møter eller dugnad eller andre arrangementer i regi av BØL.
Når du er opptatt som medlem, betaler du 3) inn 200 kr til kontonr. 12 54 05 18 79 1 - merket "Andel" - og 4) årskontingent på 1200 kr per år. Så betaler du 5) startinnskudd på 50 000 kr etter avtale.
Som medlem - og evt. prøvemedlem - deltar du jevnlig på møter og arrangementer og er med på å realisere formål og visjon.
Har du lyst til å bli medlem, kan du møte opp på et arrangement eller møte. Send gjerne noen ord om deg selv i forkant og hvorfor du vil være med i BØL, særlig om du bor langt unna eller på annen måte ikke har anledning til å møte opp. Kontakt oss om du har spørsmål om medlemsskap.
Indmeldelse og evt. udmeldelse sker skriftlig ved at sende e-post til info@bergenokologiskelandsby.no.
Ansøgning om medlemskab kan foregå på to måder: enten ved at du kontakter BØL per e-post - før eller efter du har deltaget i to møder og evt. et uformelt møde med en os i BØLs bestyrelse - Randi, Kjetil og Herman (se telefonnumre på forsiden af hjemmesiden) - eller ved at en af os i BØL kontakter dig hvis du allerede har været til et eller flere møder eller arrangementer. - Derefter får du tilsendt en e-faktura på kontingent (1200 kr/år) og andel (200 kr), og når din betaling er registreret, er du medlem!
Området består av ca. 37 mål eksisterene utmark med lett skrånende terreng, regulert til boligformål med 39 enheter.
I tillegg har vi inngått en intensjonsavtale med Osterøy kommune om å disponere store deler av et 35 mål stort tidligere jordbruksområde (Neset) til felles hage og parsellhager eller andelslandbruk.
Tomten
Sjølforsyning og jordbruk
Vi ønsker å dyrke og produsere/videreforedle mat i og i nærheten av økolandsbyen. Det vil gi oss ferske matvarer og mindre transport, aktivitet, arbeid og samarbeid, som vil bidra til god livskvalitet og mindre fotavtrykk.
I og ved bolighusa kan vi ha vekster vi bruker hver dag; urter, salat, bær, frukt, flerårige matvekster mm. Det blir veksthus og urtehage ved felleshuset. I nærheten: parsellhager, bærbusker og frukttrær, med mulighet for høns og bikuber.
På Neset nede ved sjøen, fem minutts gangavstand fra landsbyens boligområde, leier vi jordbruksareal av kommunen. [Henvising] Her ser vi for oss hagebruk/jordbruk, gjerne organisert som andelslandbruk, med bær, frukt og nøtter, åkerbruk, skoghage/matskog og et lite innmarks-beite, samt høsting av gras til vinterfôr til sauer eller andre dyr, og litt ved. Her er 11 dekar fulldyrka eller overflatedyrka mark, resten innmarksbeite, 35 dekar i alt.
Bruket disponerer også områder på fjellet ved Øyasetra (Olsnesfjellet; fjellbeite, utmarksbeite, lauving og vedhogst) inkludert en eldre utløe.
Yrke/næringsveg: Det er rom for agronom / gartner som kan skape seg en arbeidsplass her, med interesse for og kompetanse innen kompostering, ivaretaking av mikrolivet i jorda og jordkultivering, dyrking av grønnsaker og potet, urter, bær, frukt, flerårige matvekster, birøkt, hønsehold, husdyrhold. Personen kan òg være ansvarlig for det faglige i andelslandbruket.
Andre i og utenfor landsbyen kan engasjere seg og bidra som medlemmer i andelslandbruket.
Vi bor ved sjøen, og sjømat, fisk og annet (alger og tang) vil være en naturlig del av sjølforsyninga.
Økolandsbyen er tilknytta BERAS, et globalt nettverk under FN, og Norsk Permakulturforening.
Byggetrinn og boligtun
I første byggetrinn realiseres 5 tun / boliggrupper (BG) med i alt 23 enheter og klargjøring for felleshus.
Eneboliger i BG1
Byggemetoden er modulbasert og gir dermed stordriftsfordeler, men gir samtidig rom for bruk av egeninnsats og stor grad av fleksibiltet med hensyn til individuelle løsninger. Her er valgmuligheter for utforming utifra familens størrelse og varierende behov for daglige oppholdsrom og ekstra soverom, bodplass, hobbyrom, vinterhage, drivhus osv.
Huset tilpasses i størst mulig grad til terrenget, hvor hovedtypen av grunnmur består av Leca-elementer, men kan i prinsippet utformes etter eget ønske med tørrmur eller pæler. Husene utnytter sol-/ lysforhold mot sør og vest. De nærmeste områdene rundt eget hus er avsatt for muligheter for dyrking.
Rekkehus i BG2
Husrekken medf 6 enheter ligger flott til med utsikt mot sør-vest, plassert på en berghylle hvor det vil bli fine, skjermede områder for opparbeidelse av eget uteområde samt felles hage for dyrking og lek og annen aktivitet og felles bodanlegg.
Tre fleksible grunntyper med variasjon i størrelse og løsningsmuligheter gir et mangfoldig uttrykk – med fokus på hems, veksthus, ulike romløsninger og tilvalgsmuligheter.
Leilighetshus i BG3
4 leiligheter som vil innholde mindre egne boareal med felles kjøkken og stue.
​
Boligenheter for selvbygg BG5
Her er avsatt til 7 enheter. Her står en nokså fritt, mens hustyper benyttet i BG1 kan også brukes.
​
Felleshus
Lokalisert ved BG3. Ca 300m2 over 2 plan med kantine / kafé, veksthus, kjøkkenhage og diverse andre rom for fleksible felles fasiliteter, samt vaskerom og sauna på 1. plan og felles kontorlandskap og gjesterom på 2.plan. Her planlegges og naturlig ventilasjon i kombinasjon med solfangeranlegg eller solcellepanel
Ta kontakt hvis du vil vide mere eller hvis du vil møte prosjektgruppen.
Du kan ringe til Randi: 55 59 08 10 - Kjetil: 98 49 17 92 - Herman: 99 37 95 73
Har du spørgsmål, forslag eller idéer, er du altid velkommen til at sende nogle ord til.
Området er disponert til spesialtegnede eneboliger og rekkehus i tillegg til selvbygg. Husene er inspirert av og delvis basert på grindbygget som er en gammel vestnorsk byggeskikk. Eneboligenes hovedelementer består av hel – og halvklimatiserte soner, samt en mindre enhet som binder dem sammen. Denne utformingen gir gode uterom både med tanke på privat skjerming og tilgang til offentlige fellestun, mye likt klyngetunet på Havrå. Her samles en for en felles prat, dugnad eller lek. Samtidig gir konstruksjonen skjerming for vind og vær.
​
For å fremme en miljøvennlig, bærekraftig stedsidentitet har vi valgt en designpalett med varierte hustyper, felles estetisk formspråk, valg av økovennlig materialbruk, fargebruk og andre løsninger både for våre egendesignede og for selvbygde hus. Husene er tilpasset stedets natur og klima og inspirert av lokal byggeskikk og bygget av stedsnære materialer.
Dette innebærer at vi tilstreber færrest mulig naturinngrep ved minst mulig skyting og grunnmur tilpasset terreng. Vi velger miljøvennlige, bærekraftige og mest mulig lokale materialer. Sentralt står lokalt levert malmfuru som ytterkledning, med variasjonsmuligheter innen ulike treslag og naturlige materialer som stein.
Livsløpsstandard tilstrebes i 50% av landsbybebyggelsen med tilgang til uteområder for alle og hvor husets første plan lett kan tilpasses mennesker med nedsatt funksjonsevne.